Jogurt naturalny – zrób go sam!

 

Chcemy żyć zdrowo, uprawiamy sporty, staramy się wybierać artykuły spożywcze z jak najmniejszą ilością sztucznych dodatków. Zamiast jednak zastanawiać się, ile cukru, słodzików i konserwantów znajduje się w jogurcie ze sklepu, możemy przygotować taki produkt sami. Nie kosztuje to wcale dużo czasu ani pieniędzy.

Domowy jogurt jest zdrowszy

domowe jogurtyPrzetwory mleczne dostępne w sklepach podróżują do naszego sklepu często setki, a nawet tysiące kilometrów. Aby zachować ich smak, konsystencję i świeżość producenci dodają do nich przeróżne substancje konserwujące. Bardzo modne są ostatnio też produkty typu „light”, do których dodawane są sztuczne słodziki. Dla zachowania atrakcyjnego wyglądu, produkt musi zawierać również substancje zagęszczające. To wszystko sprawia, że walory zdrowotne jogurtów i kefirów dostępnych w sprzedaży maleją. Jednak na fali zdrowego, ekologicznego życia i nowych trendów w odżywianiu, wiele osób zaczęło jeść domowe jogurty i inne przetwory mleczne. Największą ich zaletą jest fakt, że znamy ich skład, a więc nie narażamy swojego organizmu na przyjmowanie szkodliwych substancji. Tym, co odstrasza większość osób od samodzielnego przygotowania takich produktów, jest obawa przed długim czasem przygotowania lub wysoką ceną składników. Na szczęście, przygotowanie jogurtu czy kefiru samodzielnie trwa kilkanaście minut, a cena własnego produktu jest przystępna dla każdego portfela. Dodatkowym atutem przetworów sporządzanych w domu jest ich wyjątkowy, niepowtarzalny smak i aromat, zupełnie inny niż ten, który czujemy spożywając marketowe artykuły spożywcze.

Chcąc żyć i odżywiać się zdrowo, warto postawić na przetwory domowe – są zdecydowanie zdrowsze i smaczniejsze, a przy tym nie rujnują naszego portfela. Trend powrotu do naturalnego odżywiania z pewnością dobrze zrobi zarówno naszemu ciału, jak i duchowi.