Moda na zdrowe odżywianie niesie za sobą odkrywanie coraz to nowych produktów spożywczych, o których jeszcze kilka lat temu mało kto słyszał. Masło orzechowe to produkt znany od dawna, jednak tylko w formie zmielonych orzeszków ziemnych. W ostatnim czasie pojawiły się jednak masła orzechowe z wykorzystaniem innych orzechów – nerkowców, migdałów czy orzechów włoskich. Produkty te możemy kupić w sklepach ze zdrową żywnością. Coraz częściej pojawiają się także w supermarketach. Jednak najzdrowsze będzie masło orzechowe wykonane samodzielnie.
Plusy samodzielnego robienia masła z orzechów włoskich
Orzechy włoskie to jedne z najzdrowszych orzechów. Mają bardzo dużo witamin, minerałów, białka i kwasów omega-3. Masło z orzechów włoskich będzie miało bardziej intensywny smak niż inne masła orzechowe. Doskonale nada się do bardziej wytrawnych potraw. Możemy je kupić już w wielu sklepach, jednak warto spróbować zrobić je samemu. Prawdziwe masło orzechowe powinno zawierać w sobie jedynie orzechy i ewentualnie sól. Niestety wielu producentów dodaje do maseł także inne oleje, a taki produkt nie będzie już pełnowartościowy. Możemy w prosty sposób zrobić masło z orzechów włoskich samemu, potrzebujemy jedynie mocnego blendera. Orzechy podprażamy na suchej patelni, uważając żeby się nie spaliły. Następnie wrzucamy do blendera, miksujemy na wysokich obrotach i gotowe. Gdy samodzielne przygotowujemy masło orzechowe, najlepiej używajmy orzechów z upraw ekologicznych. W ten sposób mamy pewność, że do jego produkcji nie zostały użyte orzechy gorszej jakości – jak to często bywa w przypadku maseł orzechowych zakupionych w sklepach.
Masło z orzechów laskowych to bardzo zdrowy i smaczny produkt, który doskonale sprawdzi się podczas przygotowywania posiłków. W lodówce może leżeć nawet kilka tygodni. Przygotowanie go nie zajmuje dużo czasu. Robiąc go samemu mamy pewność, że do jego produkcji użyto orzechów wysokiej jakości i nie dodano olejów czy konserwantów. Warto spróbować.