Wybieramy produkty bezglutenowe

To, co spożywamy, ma ogromny wpływ na nasze zdrowie zarówno aktualnie, jak i w przyszłości. Wiele osób z wygody i braku czasu sięga produkty przetworzone, które niestety obfitują w dodane cukry, tłuszcze nasycone, a także tłuszcze trans. Część produktów bezglutenowych natomiast dostarcza nam mało wartościowych składników. Z tego powodu warto dowiedzieć się, w jaki sposób prawidłowo wybierać produkty i na co zwracać uwagę.

Cechy wyróżniające dobre produkty bezglutenowe

dietetyczne produkty bezglutenoweEksperci coraz częściej zwracają uwagę na rosnące ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II w przypadku osób na diecie bezglutenowej. Bazą wypieków w przypadku diety bezglutenowej jest mąka kukurydziana i ryżowa, a także substancje słodzące i inne niezdrowe dodatki. Powinniśmy więc dokładniej sprawdzać składy i sięgać po takie produkty, które są zdrowsze, pełnowartościowe oraz nie zawierają przetworzonych produktów. Warto sięgać po dobre jakościowo i dietetyczne produkty bezglutenowe. Osoby, które są na diecie bezglutenowej nie muszą już narzekać na brak pieczywa bezglutenowego w supermarketach czy hipermarketach, a także w internetowych sklepach bezglutenowych. Warto jednak sięgać po te produkty, które są jak najmniej przetworzone. Im prostszy jest skład takich produktów, tym lepiej. Optymalnym rozwiązaniem jest, gdy w składzie chleba znajdują się nieprzetworzone produkty zbożowe, drożdże albo zakwas, nieco substancji słodzącej i soli, a opcjonalnie dodatki w formie ziaren czy pestek.

Prosty i nieprzetworzony skład produktów bezglutenowych przekłada się na pyszne i zdrowe produkty. Również dostępność przekąsek bezglutenowych staje się coraz lepsza. Mogą  być to ciasteczka czy ciasta z bezglutenowymi płatkami owsianymi, z dodatkiem bananów, mleka kokosowego czy cynamonu. Efekt jest wyjątkowo smaczny  i nie znajdziemy w nich cukrów dodanych, jedynie te występujące w produktach w sposób naturalny.